top of page

Kadın Girişimciler: Duygu Akbudak

  • Yazarın fotoğrafı: Irmak Ezgi Güngör
    Irmak Ezgi Güngör
  • 5 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur
Ülkemizdeki kadın girişimci sayısının ne kadar olduğu hakkında bilgi sahibi miyiz? KAGİDER'in araştırmasına göre, Türkiye’deki kadın girişimci sayısı, yıllar içinde artış göstermekte olsa da, hala daha  %8,8. Bunun sebepleri olarak cinsiyetçi baskılar, fon desteği, eşitsizlikleri örnek gösterebiliriz. Tüm bunların yanı sıra ülkemizde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan ve şu dönemde bile hala kullanmakta olduğumuz ürünleri, hizmetleri sağlayan kadınlarımız bulunmakta.Bu yazımızda kadın girişimcilerin ne gibi zorluklarla karşılaştığını ve bunlara rağmen ne gibi projeler ortaya koyduklarını inceleyeceğiz. Peki en başa dönecek olursak girişimde bulunmak isteyen kadınlarımız ne gibi zorluklarla karşılaştı?
Bu yazımızda bu konuya denebunu.com sitesinin kurucusu Duygu Akbudak üzerinden değineceğiz. Akbudak üniversite mezuniyetinden sonra Coca-cola, Kimberly Clark, Frito-Lay gibi bilinen şirketlerde kariyerini ilerletmiştir. Ani bir kararla işinden istifa eden Akbudak birikimi olmadan bir iş kurmaya karar vermiştir. Bu süreçte en büyük desteği ailesinden alan Akbudak, emekli babasından bu işi kurabilmek adına 6 ay ona bakmasını, destek olmasını istemiş ve bütün gelirini bu işi kurabilmek adına yatırım yapmıştır. Bu işi kurmanın motive edici yanının fikir aşamasında olan bir şeyi gözle görünür hale getirmek olduğunu belirtmiştir.
Tüm proje planlandıktan sonra iş kargo firmaları, kutu üreticileri ve matbaalarla görüşmeye
geldiğinde görüştüğü kişiler tarafından basit bir iş yapmış gibi hissettirildiğini ve davranışlarıyla bunu ima ettiklerini üstelik tedarikçilerden birinin bu işi kopyalamaya bile çalıştığını aktarıyor. Bu süreçte firmanın çok küçük ara sokakta ve ücra bir yerde olduğunu belirtiyor ve buna rağmen asla işinin başından ayrılmadığını ve kimseye kulak asmadığını da dile getiriyor. Başlarda onu kaale almayan tedarikçilerin şu an firmanın erkek ortaklarını bile tanımadıklarını ve ona çok saygı duyduklarını da ekliyor.
Bu örneğe baktığımızda Akbudak şu şekilde eklemiş: “Maddi veya manevi yetersizlikler nedeniyle iş yapmayı ertelemesinler.”
Kadınlarımız her zaman arka planda kalmaktan, küçümsenmekten ya da destek görememekten
endişeleniyor. Bu ve benzeri örneklerin kadınları cesaretlendirmesi ve gereken desteğin
sağlanması en büyük isteğimiz ve hedefimiz konumundadır. Akbudak ve binlerce kadın girişimci bu işe başlarken benzer zorluklarla karşılaşmışlar ancak hepsini ortak bir noktada birleştiren motivasyon ve hırs onların işe daha da sıkı bağlanmasını sağlamıştır.
Atatürk’ün de dediği gibi;
“Dünyada her şey kadınların eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa
erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalılardır.”

Beril Güçlü

Comments


bottom of page